retol

Blog

QUÈ ÉS UN CERTIFICAT DIGITAL I PER A QUE SERVEIX

Cada vegada més l’Administració

ens empeny a que tinguem

un certificat digital per a 

la nostra seguretat i comoditat...diu

 

Però què és el certificat digital ?

El certificat digital, també conegut com a signatura digital o certificat electrònic, és un mitjà d’identificació per internet que determina tant l’identitat de la persona usuària com el seu tipus d’acreditació.

El perfil d’acreditació determina el grau de representació de la persona que s’identifica i actua envers tercers i/o d'ella mateixa. Tota aquesta informació serà determinada per les dades que incorpora el certificat digital que facis servir.

Actualment, per a molts dels tràmits que es poden realitzar davant de totes les Administracions, ja sigui la Central, l’Autonòmica o la Local, es requereix que tinguis el teu certificat o signatura digital.

Per exemple, si vols domiciliar el pagament dels teus impostos, vols demanar un certificat d’estar al corrent de les teves obligacions fiscals o simplement entregar documentació que t’ha estat requerida, tot davant d’Hisenda. O potser vols sol.licitar  una ajuda o subvenció davant de la Generalitat de Catalunya o fer algun tràmit o gestió cadastral davant del teu Ajuntament.

Per això és aconsellable disposar de certificat digital, per evitar cues innecessàries davant de la finestreta de torn que et fan perdre el matí, per eliminar el paper i, alhora, reduir errors de procediments manuals. Diuen que també impulsa el comerç electrònic i augmenta la productivitat i competitivitat de l’empresa però això ja és molt dir.

En fi, el que és ben segur és que l’Administració ens obliga cada vegada més, ja sigui per a la nostra comoditat o per a la seva, a automatitzar la gestions i tràmits que tinguem amb ella. Un secret: Hisenda és més ràpida quan li demanes les coses per internet que quan ho fas amb una sol.licitud presentada en paper.

 

Com obtenir el Certificat Digital? 

Com ja hem dit, cada vegada són més les Administracions Públiques que "conviden" als seus contribuents a utilitzar els seus serveis o a realitzar els seus tràmits en línia per internet. Per això és necessari que l'administrat disposi d'algun sistema d'identificació o signatura digital.

Existeixen diferents maneres d’identificar-se de forma digital, encara que ara només ens centrarem en la més comú d’elles, és a dir el certificat digital o signatura digital o com s’acostuma a conèixer, el certificat electrònic.

El certificat digital és un document electrònic que acredita la identitat del seu titular d’una forma segura, i que et permet mantenir comunicació amb les Administracions Públiques per internet, per exemple, per presentar els teus impostos o demanar una ajuda o subvenció, és a dir, et permet accedir a la teva Administració sense necessitat de desplaçaments, bé per acomplir amb les teves obligacions o bé per accedir als seus serveis.

Aquest certificat es pot obtenir de moltes maneres encara que “nosaltres ” recomanem fer-ho a la Fàbrina Nacional de Moneda y Timbre, la FNMT, per ser la més comuna però es pot obtenir el certificat de qualsevol altre entitat certificadora, tant pública com privada. Generalment els certificats emesos per entitats certificadores públiques son gratuïts i els emesos per entitats privades tenen un cost que s’informa en el seu espai web.

És important que abans d’enviar la sol.licitud d’obtenció del certificat digital a l FNMT tinguis en compte els següents aspectes:

  • -Per a descarregar el teu certificat o signatura digital hauràs d’utilitzar el mateix ordinador en el que has sol.licitat el codi anterior, amb el mateix navegador i usuari.
  • -No has de formatar l’ordinador durant el temps que transcorri des de la sol.licitud fins la descàrrega del certificat.
  • -Hauràs d’esperar com a mínim 2 hores des de que l’AdministracióTributària hagi activitat el teu certificat digital per intentar la teva descàrrega.

 

Per sol.licitar un certificat digital d’una persona física a la FNMT només necessitaràs disposar del teu DNI en vigor i d’un Codi de sol.licitud que et facilita la pròpia FNMT després d’haver-te identificat amb el teu DNI, nom i cognoms i direcció de correu electrònic.

Una vegada enviada la petició, la FNMT t’enviarà un e.mail a la direcció de correu electrònic que li hauràs facilitat abans, que informarà d’un codi de sol.licitud per obtenir el certificat de signatura digital. Aquest codi junt amb el teu DNI serà el que necessitaràs aportar personalment a Hisenda per a que te l’activin. Per anar a Hisenda millor demana cita prèvia, del contrari, igual et passes mig matí fins que t’atenguin i és una llàstima doncs aquest tràmit acostuma a ser molt ràpid.

Un cop t’has presentat a Hisenda, aquesta t’activarà el certificat i només quedarà descarregar-te’l en el teu ordinador i ja el pots començar a utilitzar.

En el cas de persones jurídiques, la persona identificada pertany a un col.lectiu empresarial i s’identifica com el propi col.lectiu o empresa. Per poder sol.lcitar de certificat digital és una mica més complicat però nosaltres t’ assessorem, no en tinguis cap dubte.