retol

Blog

FACTURAR AMB IRPF I IVA

FACTURAR AMB IRPF I IVA

FACTURES AMB RETENCIÓ DE L’IRPF.
Un error comú de molts autònoms és creure que tots els autònoms han d’incloure retencions d’IRPF en les seves factures.

Això no és així, de fet els autònoms que facturen amb IRPF son minoria.

 

 

El grup més important el componen els professionals autònoms donats d’alta en els epígrafs de professionals de l’impost d’activitat econòmiques (IAE) i només en factures que emetin per a clients que siguin empreses o altres autònoms, mai per a particulars. El tipus aplicable en la factura és del 15% encara que els nous autònoms poden aplicar un tipus reduït del 7% en l’any en que es donen d’alta i en els dos següents.

L’import de la retenció el deduiràs de la teva factura i haurà de ser pagat pel teu client a Hisenda en el teu nom. Consisteix, per tant, en un pagament per avançat que realitzes a Hisenda a compte de les teves futures declaracions d’IRPF, igual que a un treballador en nòmina l’empresa contractant li treu un percentatge de retenció d’IRPF que ingressa trimestralment a Hisenda en nom del treballador.
Un avantatge de facturar amb retencions d’IRPF és que si més del 70% de l’import de les factures les inclou, estaràs exempt de presentar la declaració trimestral de l’IRPF, el model 130, estalviant en paperots i gestions fiscals. Això sí, cada any hauràs de presentar la declaració de la renda. Altres autònoms que poden incloure retencions en les seves factures son determinats autònoms en el règim de mòduls i els que es dediquen a activitats ramaderes (1%), agrícoles i forestals (2% en aquests dos últims casos).

 

FACTURES AMB IVA
Com ja sabràs l’IVA l’has d’incloure sempre en les teves factures, tant si és per a un client final com si és per a un altre autònom o una empresa. Es tracta d’un impost que incrementa el valor de l’importa cobrar per la teva factura, ara bé, és un impost que has d’estalviar ja que trimestralment has d’ingressar-lo a Hisenda al presentar la declaració d’IVA.
Has de tenir molt clar quin és el tipus d’IVA que correspon a la teva activitat. En l’actualitat, s’aplica un IVA del 21% (tipus general) en la major part dels sectors, encara que en alguns s’aplica un 10% (tipus reduït), un 4%(tipus superreduit o, inclús, en alguns casos existeixen exempcions d’IVA. I en aquests últims casos en la teva factura hauràs de precisar que estàs exempt.
Pot passar que si treballes amb productes de característiques variades, tinguis que aplicar diferents tipus d’IVA als distints productes en una mateixa factura. Per exemple, un autònom que te una llibreria-papereria si ven llibres de text, tindrà que aplicar un 4% d’IVA mentre que al material escolar li tindrà que aplicar un 21%:

 

Però si encara tens dubtes posa't en contacte amb nosaltres i els resoldrem.