retol

Blog

DEDUCCIÓ EN L'IRPF I L'IVA DE LA COMPRA D'UN VEHICLE

Avui parlem d’un dels temes que més dubtes provoquen als autònoms, la deducció de la compra d’un vehicle en l’IRPF i l’IVA.

Veurem quins casos són possibles i com aplicar les deduccions.

 Encara que no hi hagi un criteri clar al respecte es pot aplicar la deducció de la compra d'un vehicle en l'IRPF i l'IVA:

Per a molts autònoms poder deduir-se en l’IRPF i en l’IVA la compra del cotxe és un autèntic mal de cap. Hisenda, en principi, no permet que dedueixis la despesa en l’IRPF, encara que hi han casos en que sí. L’IVA te’l pots deduir en un 50%. Però, i si utilitzes el vehicle només per a la teva activitat?. Què passa si me’l dedueixo quan no podia fer-ho?, em poden sancionar?


Anem per parts, comencem per l’IVA.
Per poder deduir-te l’IVA de la compra del teu vehicle és important que puguis demostrar que l’utilitzes per a la teva activitat, al menys parcialment. El que interessa és que també et puguis deduir no només la compra sinó també les despeses relacionades amb el cotxe, com són la gasolina, el manteniment, l’assegurança, etc.

 

Però potser tu ets dels que no volen complicar-se la vida amb històries de deducció de despeses i prefereixes sacrificar part de l’IVA de la compra del teu vehicle. Si ets així, has de saber que la pròpia normativa de l’IVA et permet aplicar una deducció del 50% de l’IVA que suportes en la seva compra.

Ara bé, si el que vols és deduir-te el que consideres que et correspon i saps que pots demostrar que compres un cotxe perquè realment el necessites per treballar el percentatge canvia i inclús podria arribar fins el 100% de deducció. Si utilitzes el vehicle per a l’activitat única i exclusivament, et pots deduir el 100% de l’IVA. Però pot passar que Hisenda demostri que l’utilitzes per anar la platja els diumenges més que per treballar i si és així el percentatge podria ser molt menor.

 

Per demostrar que uses el vehicle en la teva activitat hauràs de tenir documents que demostrin que et desplaces per aconseguir ingressos, per exemple: adreça dels teus clients, agenda de visites, pressupostos acceptats on consti on es fa el servei o s’entrega el bé, etcètera. Està clar que aquesta justificació et serà més fàcil aconseguir-la depenent de l’activitat que realitzis doncs no necessita igual un vehicle un agent comercial que un advocat o que un fisioterapeuta.

 

En qualsevol cas, és necessari que comptabilitzis la compra del cotxe en el teu llibre de factures rebudes, o el que és el mateix de despeses i compres o de béns d’inversió.
 

Amb l’IRPF l’embolic encara és major, no hi han percentatges que valguin: o te’l dedueixes tot o rés.

 

Si utilitzes el cotxe per a la teva activitat i per al teu ús privat, no podràs deduir-te rés de rés en el teu IRPF. En canvi, si utilitzes el vehicle exclusivament per a la teva activitat ho hauràs de demostrar per poder-te deduir el total de l’import de compra. Com? No existeix un criteri clar en aquest sentit, però la majoria dels Tribunals Administratius tendeixen a negar la deducció d’aquesta despesa perquè no és possible desvincular el vehicle de l’ús privat al 100% encara que hi han alguns que ja estan canviant els seu criteri flexibilitzant aquesta asseveració.

Per tant, si consideres que pots deduir-te la despesa del cotxe i la inclous en la teva declaració, però Hisenda considera que no és això et pot caure una de grossa, és a dir, la sanció no te la treu ningú.

 

Com pots veure és un tema bastant espinós i que pot ser interpretable de diferents maneres, pel que et recomano que si acabes de comprar un cotxe i vols deduir-te les despeses que corresponen a l’IRPF i l’IVA, el millor que pots fer és preguntar-nos,  perquè al cap i a la fi estem per això!!!